suplement diety

zioła w walce z cukrem

Morwa biała (Morus alba)

Jest szczególnie cenna w dzisiejszych czasach, obfitujących w nadmiar cukru.  W liściach morwy białej znajdujemy bowiem substancje, które blokują enzymy rozkładające skrobię do cukrów prostych, W efekcie organizm nie przyswaja skrobi, co szczególnie przy diecie bogatej w węglowodany skutkuje lepszą kontrolą glikemii. Liście morwy mają jednak dużo szersze zastosowanie opisane w literaturze ludowej. W starożytnych Chinach zalecano żucie liści tej rośliny w zapaleniach jamy ustnej. Ta cecha jest tym bardziej godna uwagi, że nadmiar cukru może sprzyjać właśnie uszkodzeniom błony śluzowej przewodu pokarmowego. Wyciągi z morwy zatem nie tylko ograniczają przyswajanie węglowodanów, ale wspomagają organizm na wielu płaszczyznach.

Kozieradka (Trigonella)

Ekstrakty z nasion kozieradki dzięki bogactwu substancji aktywnych wykazują działania wielkokierunkowe. Zawartość  tryptofanu i lecytyny poprawia witalność i odporność na stres. Ekstrakty z nasion kozieradki poprzez zwiększanie syntezy glikogenu w mięśniach zwiększają ich siłę i wytrzymałość. Dzięki tym właściwościom dużo łatwiejsza jest kontrola poziomu cukru. Fosfolipidy zawarte w nasionach działają ponadto ochronnie na wątrobę i przyspieszają procesy detoksykacji organizmu. Możemy zatem być pewni, że aktywność fizyczna w połączeniu z właściwą suplementacją ekstraktów z nasion kozieradki usprawnia przemiany metaboliczne.

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Badania pokazują, że stosowanie wyciągów z  gurmaru, obniża poziom cukru we krwi, poprzez pozytywne oddziaływanie na komórki β trzustki, które są narażone na nadmierną eksploatację z powodu nadmiernego stosowania cukrów w diecie. Hindusi zaś nazwali tę roślinę niszczycielem cukru, gdyż żucie jej liści powoduje przejściową utratę odczuwania smaku słodkiego. Słodycze lubimy głównie dlatego, że są słodkie i smakują, więc ta roślina może okazać niezwykle pomocna w ograniczeniu spożycia słodyczy.

Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris)

Wyciągi z owocni fasoli obniżają poziom glukozy we krwi i wywierają wpływ odtruwający.y. Działanie fasolaminy pochodzącej z owocni fasoli zwyczajnej, powoduje zmniejszenie wchłaniania glukozy, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się jej nadwyżek w postaci tkanki tłuszczowej. Fasolamina może być zatem stosowana jako środek wspomagający odchudzanie u osób stosujących dietę bogatą w weglowodany.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Polityka Prywatności
Informacje o cookies
ZGADZAM SIĘ